top of page

SGK Tarafından Karşılanmayan Kanser İlaçlarının Hukuki Yollarla Temini

  • Yazarın fotoğrafı: Eyyub Enes Pekcan
    Eyyub Enes Pekcan
  • 19 Eyl 2023
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 29 Kas 2023

Günümüzde artan çeşitli türevlerdeki kanser hastalığının tedavisi, psikolojik olduğu kadar maddi açıdan da zorlayıcı bir durum almaktadır. Dünya genelinde yapılan çalışmalar doğrultusunda tedavisi bulunamayan birçok hastalık için yeni ilaçlar ve tedavi yöntemleri geliştirilmektedir.


Özellikle Amerika ve Avrupa’da kanser hastalığı için geliştirilen ilaçların, hastalığın tedavisinde önemli bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda ülkemizde de tedavi yöntemi olarak akıllı ilaçlar dediğimiz bu ilaçların kullanımı önerilse de, ilaçların maddi olarak oldukça pahalı olması ve doğrudan SGK tarafından karşılanmaması nedeniyle vatandaşların zor durumda kaldığı görülmektedir.


Tam da bu noktada izlenebilecek hukuki yolların bilincinde olmak, hastaların en azından ilaç bedeli konusundaki sıkıntısına çözüm olabilecek ve doktorların önerileri doğrultusunda hızlı ve etkili bir iyileşme sürecine olanak sağlayacaktır. Bu çalışmamızda, akıllı ilaçların tedavi boyunca ücretsiz temininin sağlanabilmesi adına vatandaşların izleyebileceği hukuki yollar hakkında bilgi verilecektir.


Kanser Teşhisi Ve Tedavi Sürecinin Başlaması


Yapılan tetkikler ve incelemeler sonucunda kanser teşhisi koyulan vatandaşların, tedavi sürecini hekimlerinin tavsiyeleri ve kontrolleri doğrultusunda ilerletmesi gerekmektedir. Bu aşamada doktorlar tarafından, akıllı ilaçlar dediğimiz (Keytruda, Herceptın, Opdiva vb.) ilaçlar vasıtası ile kanserin tedavi edilebileceği, bu tedavi yönteminin hayati öneme haiz olduğu ve zaman kaybetmeksizin kullanımına başlanması gerektiği yönünde verilecek bir tavsiye yazısı ve reçete ile işlemler başlatılmaktadır.


Doktorlar tarafından ayrıca Sağlık Bakanlığına, endikasyon dışı ilaç kullanım başvurusu yapılmakta ve onay alınmaktadır. Hızlı şekilde müdahale edilmesi gereken bir hastalık olması nedeniyle genellikle ilk birkaç doz hasta tarafından karşılanmaktadır. Eğer bu şekilde sizin tarafınızdan ödenen ilaç dozları var ise bunları da aynı başvuru yolu ve tek dava ile talep etme imkanınız bulunmaktadır.


 

Gerekli Evrakların Toplanması: Tavsiye Yazısı, Endikasyon Dışı İlaç Kullanım Onayı Ve Heyet Raporu


Doktorunuz tarafından verilen tavsiye yazısı, tedavi gördüğünüz hastanece düzenlenen ilaç kullanım heyet raporu ve yine doktorunuz tarafından yapılan başvuru neticesinde alınan endikasyon dışı ilaç kullanımına ilişkin Sağlık Bakanlığı onayından sonra başvuru aşamasına geçilmektedir.


SGK Başvurusu


Bulunduğunuz ildeki Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezine başvuru, dava açmadan önce yapılması gerekli zorunlu işlemlerden biridir. İllerde Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı Sosyal Güvenlik Merkezleri ilk başvuru mercileridir.


Başvuru yapmadan doğrudan dava açmanız halinde, gereksiz zaman kaybı yaşanacağı gibi davanın reddi de gündeme gelecektir.


Sosyal Güvenlik Merkezine verilecek başvuru dilekçesinde, eğer daha önce kişinin kendisi tarafından ödenen ilaç bedelleri var ise buna ilişkin faturaların da dilekçeye eklenmesi ve iadesi talep edilmelidir.


SGK tarafından verilen cevabın olumlu olması ve ilacın SGK tarafından karşılanacağının belirtilmesi halinde artık dava yoluna gitmenize gerek bulunmayacaktır. Ancak talebinizin olumsuz karşılanması halinde bu defa Sosyal Güvenlik Merkezinden alacağınız red yazısı ile birlikte dava açılması gerekecektir.


Dava Açılması Ve İhtiyati Tedbir Kararı


Açılacak davada hata yapılmaması, yetkili ve görevli mahkemenin doğru belirlenmesi, taleplerinizin olaya uygun bir şekilde dile getirilmesi, zaman kaybı yaşanmaması adına büyük önem arz etmektedir.


Diğer yandan yargılamanın sonunu beklememek ve tedavinin kesintisiz bir şekilde devam edebilmesi için dava açarken ayrıca ihtiyati tedbir isteminde bulunulması gerekmektedir. Son dönemlerde istinaf mahkemeleri, eksik evrak bulunmayan ve gerekli şartları sağlayan tedbir taleplerinin kabul edilmesi yönünde karar vermektedir. Çoğunluk görüş bu olmasına rağmen tersi yönde kararların da mevcut olduğu bilinmelidir.


Diğer yandan eğer daha önce ödeme yapıldı ise bu ödemelerin iadesinin de ihtiyati tedbir kararına konu edildiği kararlar mevcuttur. Bu yol ile daha önce tedavinin aciliyeti sebebiyle vatandaş tarafından ödenen miktarların iadesi için davanın nihai sonucu beklenmemekte, hızlı bir şekilde geri ödemesi yapılmaktadır.



İlaç Bedellerinin İadesi ve Tedavi Süresince Ücretsiz Karşılanması


Akıllı ilaçların bazılarının bir dozluk ücretinin 60.000-70.000 TL aralığında olduğu göz önüne alındığında, tedavi boyunca bu ücretin ortalama gelire sahip bir vatandaş tarafından karşılanamayacağı aşikardır. Dolayısıyla izlenecek bu yol ile en azından tedavinin kesintisiz ve masrafsız bir şekilde devamı sağlanabilecektir.


Dava açıldıktan sonra ilk derece mahkemesi ya da kanun yoluna başvuru üzerine istinaf mahkemesi tarafından verilen ihtiyati tedbir kararı ile SGK’ya tekrar başvuru yapılarak, mahkeme kararının uygulanması talep edilebilecektir.


Sürecin uzman avukatlar rehberliğinde doğru bir şekilde yürütülmesi, davanın olumlu sonuçlanması açısından önemlidir. Zira davanın reddi halinde ilaç masraflarına ek olarak mahkeme masraflarıyla da karşı karşıya kalınma ihtimali bulunmaktadır.


En kısa zamanda sağlığınıza kavuşmanız dileği ile…


Soru, görüş ve önerileriniz için sayfanın en altında bulunan formu kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.


bottom of page